The Norman Conquest
Question 1: On this day in 1066, Norman-French forces under William the Conqueror decisively defeated King Harold II and the Anglo-Saxons at which landmark clash in English history?
[A] Battle of Agincourt
[B] Battle of Hastings
[C] Battle of Bosworth Field
[D] Battle of Bannockburn
Correct Answer: B (Battle of Hastings)
A Queen on Trial
Question 2: In October 1586, which royal figure was placed on trial in England on charges of treason and plotting the assassination of Queen Elizabeth I?
[A] Catherine of Aragon
[B] Lady Jane Grey
[C] Mary of Guise
[D] Mary, Queen of Scots
Correct Answer: D (Mary, Queen of Scots)
The Desert Fox’s Final Stand
Question 3: On October 14, 1944, which highly decorated German Field Marshal died by forced suicide after being implicated in the July 20 plot to assassinate Adolf Hitler?
[A] Erwin Rommel
[B] Heinz Guderian
[C] Erich von Manstein
[D] Gerd von Rundstedt
Correct Answer: A (Erwin Rommel)
Piercing the Sound Barrier
Question 4: On October 14, 1947, U.S. Air Force Capt. Chuck Yeager made aviation history by becoming the first person to fly faster than the speed of sound aboard which rocket-powered experimental aircraft?
[A] Bell X-1
[B] North American X-15
[C] Lockheed SR-71 Blackbird
[D] Douglas Skyrocket
Correct Answer: A (Bell X-1)
Honoring a Civil Rights Icon
Question 5: At age 35, which charismatic leader became the then-youngest recipient of the Nobel Peace Prize on this day in 1964 for championing nonviolent resistance against racial injustice?
[A] Malcolm X
[B] John Lewis
[C] Martin Luther King Jr.
[D] Medgar Evers
Correct Answer: C (Martin Luther King Jr.)
Legendary Olympic Upset
Question 6: At the 1964 Tokyo Summer Games, which Oglala Lakota runner pulled off one of the most stunning upsets in track and field history to claim gold in the 10,000-meter race?
[A] Billy Mills
[B] Jim Thorpe
[C] Gerry Lindgren
[D] Ron Clarke
Correct Answer: A (Billy Mills)
Transition of Power in Cairo
Question 7: Following the assassination of President Anwar Sadat, which Egyptian politician was sworn in as the nation's new president on October 14, 1981?
[A] Gamal Abdel Nasser
[B] Hosni Mubarak
[C] Mohamed Morsi
[D] Boutros Boutros-Ghali
Correct Answer: B (Hosni Mubarak)
Voice of the Holocaust Survivors
Question 8: Born in Romania, which Holocaust survivor, human rights activist, and author of the seminal memoir Night was awarded the Nobel Peace Prize on this day in 1986?
[A] Elie Wiesel
[B] Primo Levi
[C] Simon Wiesenthal
[D] Imre Kertész
Correct Answer: A (Elie Wiesel)
Leap from the Edge of Space
Question 9: On this day in 2012, which Austrian daredevil broke the sound barrier in human free fall after leaping from a stratospheric balloon 24 miles above the New Mexico desert?
[A] Joe Kittinger
[B] Felix Baumgartner
[C] Alan Eustace
[D] Luke Aikins
Correct Answer: B (Felix Baumgartner)
Quest for Ocean Worlds
Question 10: On October 14, 2024, NASA launched the Europa Clipper spacecraft aboard a SpaceX rocket to investigate whether habitable conditions exist beneath the ice sheet of which moon?
[A] Titan
[B] Enceladus
[C] Europa
[D] Ganymede
Correct Answer: C (Europa)
No comments:
Post a Comment